Biuletyn zabezpieczeń Androida — wrzesień 2020 r.

Opublikowano 08 września 2020 | Zaktualizowano 10 września 2020 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z 05.09.2020 r. lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki do kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i połączone z tym biuletynem. Biuletyn ten zawiera również łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika Media Framework, która może umożliwić osobie atakującej zdalnej za pomocą specjalnie spreparowanego pliku wykonanie dowolnego kodu w kontekście procesu uprzywilejowanego. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania tej luki na urządzenie, którego dotyczy, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami zostały wyłączone w celach programistycznych lub zostały pomyślnie ominięte.

Więcej informacji na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji Ograniczenia ryzyka w systemie Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Android i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami mobilnymi Google i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2020-09-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2020-09-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Znajduje się tam opis problemu i tabela z CVE, powiązanymi odniesieniami, typem luki w zabezpieczeniach , istotnością i zaktualizowanymi wersjami AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji użytkownika w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2020-0074 A-146204120 [ 2 ] EoP Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0388
A-156123285 EoP Wysoki 10
CVE-2020-0391
A-158570769 EoP Wysoki 9, 10
CVE-2020-0401
A-150857253 EoP Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0382
A-152944488 [ 2 ] ID Wysoki 10
CVE-2020-0389
A-156959408 ID Wysoki 10
CVE-2020-0390
A-157598026 ID Wysoki 10
CVE-2020-0395
A-154124307 [ 2 ] ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0397
A-155092443 [ 2 ] ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0399
A-153993591 [ 2 ] [ 3 ] ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10

Ramy multimedialne

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić zdalnej osobie atakującej wykonanie dowolnego kodu w ramach procesu uprzywilejowanego przy użyciu specjalnie spreparowanego pliku.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2020-0245
A-152496149 ID Wysoki 10
RCE Krytyczny 8,0, 8,1, 9
CVE-2020-0392
A-150226608 EoP Wysoki 9, 10
CVE-2020-0381
A-150159669 ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0383
A-150160279 ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0384
A-150159906 ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0385
A-150160041 ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0393
A-154123412 ID Wysoki 9, 10

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić zdalnej osobie atakującej wykonanie dowolnego kodu w ramach procesu uprzywilejowanego przy użyciu specjalnie spreparowanej transmisji.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2020-0380
A-146398979 RCE Krytyczny 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0396
A-155094269 [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] ID Krytyczny 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0386
A-155650356 EoP Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0394
A-155648639 EoP Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10
CVE-2020-0379
A-150156492 ID Wysoki 8,0, 8,1, 9, 10

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
Kodeki multimedialne CVE-2020-0245
Komponenty Media Framework CVE-2020-0383

2020-09-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje na temat każdej luki w zabezpieczeniach, która ma zastosowanie do poziomu poprawek 2020-09-05. Luki w zabezpieczeniach są pogrupowane w składniku, którego dotyczą, i zawierają szczegółowe informacje, takie jak CVE, powiązane odniesienia, typ luki , poziom ważności , składnik (jeśli dotyczy) i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Jądro

Najpoważniejsza usterka opisana w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej lokalnie wykonanie dowolnego kodu w ramach procesu uprzywilejowanego za pomocą specjalnie spreparowanego pliku.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2019-19769
A-150693748
Jądro nadrzędne [ 2 ]
EoP Wysoki Podsystem przechowywania
CVE-2020-0404
A-111893654
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Sterownik USB
CVE-2020-0407
A-153450752 * ID Wysoki F2FS

Komponenty MediaTeka

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocenę dotkliwości tych problemów zapewnia bezpośrednio MediaTek.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2020-0123
A-149871374
DTV02098055 *
Wysoki Sterownik dźwięku Android TV
CVE-2020-0229
A-156333725
ALPS05023182 *
Wysoki mdla
CVE-2020-0278
A-160812574
ALPS05132252 *
Wysoki ATF
CVE-2020-0342
A-160812576
ALPS05132765 *
Wysoki ATF

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników Qualcomm i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie zabezpieczeń Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2019-10527
A-147102899
QC-CR#2421611
QC-CR#2421602 [ 2 ]
QC-CR#2419153 *
Wysoki Jądro
CVE-2019-14117
A-147104886
QC-CR#2525999
Wysoki Jądro
CVE-2020-3613
A-148816706
QC-CR#2239987
Wysoki Jądro
CVE-2020-3656
A-157905780
QC-CR#2580967
Wysoki Jądro
CVE-2020-11124
A-157906588
QC-CR#2611487
Wysoki Jądro

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2019-10628
A-147102780 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-10629
A-147101658 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-13994
A-147104051 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3621
A-148816726 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3634
A-150695049 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-10596
A-147104369 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-13992
A-147102898 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-13995
A-147104253 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2019-14074
A-145546792 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3617
A-150697774 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3620
A-148817068 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3622
A-148817285 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3629
A-148816991 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-3671
A-148529608 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-11129
A-157905420 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-11133
A-157905987 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2020-11135
A-157906313 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2020-09-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2020-09-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2020-09-05 lub nowsze dotyczą wszystkich problemów związanych z poziomem poprawek zabezpieczeń 2020-09-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2020-09-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2020-09-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie miała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2020-09-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2020-09-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki dotyczące wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2020-09-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Problemy, które nie są publicznie dostępne, mają * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje . Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa dotyczące urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o lukach w zabezpieczeniach dotyczących ich produktów, takich jak Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 08 września 2020 r. Opublikowano biuletyn
1,1 10 września 2020 r. Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP