Biuletyn dotyczący bezpieczeństwa Androida – kwiecień 2023 r

Opublikowano 3 kwietnia 2023 | Zaktualizowano 1 maja 2023 r

Biuletyn bezpieczeństwa systemu Android zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poprawki zabezpieczeń z wersji 2023-04-05 lub nowszej rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej na miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego rozwiązujące te problemy zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP), a linki do nich znajdują się w tym biuletynie. Biuletyn ten zawiera także łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach komponentu System, która może prowadzić do zdalnego (bliższego/sąsiadującego) wykonania kodu bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania. Do wykorzystania nie jest wymagana interakcja użytkownika. Ocena ważności opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy luka, przy założeniu, że zabezpieczenia platformy i usług zostaną wyłączone na potrzeby programowania lub jeśli uda się je obejść.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy zabezpieczeń Androida i Google Play Protect , które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android , można znaleźć w sekcji Środki zaradcze dotyczące systemów Android i Google Play Protect.

Ograniczenia dotyczące usług Android i Google

To jest podsumowanie środków zaradczych zapewnianych przez platformę bezpieczeństwa Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Funkcje te zmniejszają prawdopodobieństwo skutecznego wykorzystania luk w zabezpieczeniach systemu Android.

  • Eksploatację wielu problemów na Androidzie utrudniają ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników, jeśli to możliwe, do aktualizacji do najnowszej wersji Androida.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pośrednictwem Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z Usługami mobilnymi Google i jest szczególnie ważna dla użytkowników instalujących aplikacje spoza Google Play.

2023-04-01 Szczegóły luki w zabezpieczeniach na poziomie poprawki zabezpieczeń

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje na temat każdej luki w zabezpieczeniach, która ma zastosowanie w wersji poprawki 2023-04-01. Luki są pogrupowane według komponentu, którego dotyczą. Problemy opisano w tabelach poniżej i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (w stosownych przypadkach). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, np. listą zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy jednego błędu, dodatkowe odniesienia są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z Androidem 10 i nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń, a także aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania. Do wykorzystania nie jest wymagana interakcja użytkownika.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2023-21081 A-230492955 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21088 A-235823542 EoP Wysoki 12, 12L, 13
CVE-2023-21089 A-237766679 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21092 A-242040055 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21094 A-248031255 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21097 A-261858325 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21098 A-260567867 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21090 A-259942609 DoS Wysoki 13
CVE-2023-20950 A-195756028 EoP Umiarkowany 11, 12, 12L

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do zdalnego (bliższego/sąsiadującego) wykonania kodu bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania. Do wykorzystania nie jest wymagana interakcja użytkownika.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2023-21085 A-264879662 RCE Krytyczny 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21096 A-254774758 [ 2 ] [ 3 ] RCE Krytyczny 12, 12L, 13
CVE-2022-20463 A-231985227 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-20967 A-225879503 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21084 A-262892300 [ 2 ] EoP Wysoki 13
CVE-2023-21086 A-238298970 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21093 A-228450832 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21099 A-243377226 EoP Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21100 A-242544249 EoP Wysoki 12, 12L, 13
CVE-2022-20471 A-238177877 [ 2 ] [ 3 ] ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-20909 A-243130512 [ 2 ] [ 3 ] ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-20935 A-256589724 [ 2 ] ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21080 A-245916076 ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21082 A-257030107 ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21083 A-252762941 ID Wysoki 11, 12, 12L, 13
CVE-2023-21091 A-257954050 DoS Wysoki 13

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące zagadnienia są zawarte w składnikach Project Mainline.

Podskładnik CVE
Dostawca multimediów CVE-2023-21093
WiFi CVE-2022-20463

2023-04-05 Szczegóły luki w zabezpieczeniach na poziomie poprawki zabezpieczeń

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje na temat każdej luki w zabezpieczeniach, która ma zastosowanie w wersji poprawki z dnia 2023-04-05. Luki są pogrupowane według komponentu, którego dotyczą. Problemy opisano w tabelach poniżej i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (w stosownych przypadkach). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, np. listą zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy jednego błędu, dodatkowe odniesienia są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Jądro

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień w jądrze bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania. Do wykorzystania nie jest wymagana interakcja użytkownika.

CVE Bibliografia Typ Powaga Podskładnik
CVE-2022-4696 A-264692298
Jądro nadrzędne [ 2 ]
EoP Wysoki io_uring
CVE-2023-20941 A-264029575
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki USB

Elementy ramienia

Luki te dotyczą komponentów ARM, a dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od ARM. Ocenę dotkliwości tych problemów przeprowadza bezpośrednio Arm.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2022-33917 A-259984559 * Wysoki Mali
CVE-2022-36449 A-259983537 * Wysoki Mali
CVE-2022-38181 A-259695958 * Wysoki Mali
CVE-2022-41757 A-254445909 * Wysoki Mali
CVE-2022-42716 A-260148146 * Wysoki Mali

Technologie wyobraźni

Luki te dotyczą komponentów Imagination Technologies. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od Imagination Technologies. Ocena wagi tych problemów jest przeprowadzana bezpośrednio przez Imagination Technologies.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2021-0872 A-270401229 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0873 A-270392711 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0874 A-270399633 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0875 A-270400061 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0876 A-270400229 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0878 A-270399153 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0879 A-270397970 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0880 A-270396792 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0881 A-270396350 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0882 A-270395803 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0883 A-270395013 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0884 A-270393454 * Wysoki PowerVR-GPU
CVE-2021-0885 A-270401914 * Wysoki PowerVR-GPU

Komponenty MediaTeka

Luki te dotyczą komponentów MediaTek. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od MediaTek. Ocena wagi tych problemów jest przeprowadzana bezpośrednio przez firmę MediaTek.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2022-32599 A-267957662
M-ALPS07460390 *
Wysoki obr./min
CVE-2023-20652 A-267959360
M-ALPS07628168 *
Wysoki instalacja klucza
CVE-2023-20653 A-267959361
M-ALPS07628168 *
Wysoki instalacja klucza
CVE-2023-20654 A-267955234
M-ALPS07628168 *
Wysoki instalacja klucza
CVE-2023-20655 A-267959364
M-ALPS07203022 *
Wysoki mmsdk
CVE-2023-20656 A-267957665
M-ALPS07571494 *
Wysoki geniezone
CVE-2023-20657 A-267955236
M-ALPS07571485 *
Wysoki mtee

Komponenty Unisoca

Luki te dotyczą komponentów Unisoc. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od Unisoc. Oceny dotkliwości tych problemów dokonuje bezpośrednio Unisoc.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2022-47335 A-268377608
U-2073898 *
Wysoki Android
CVE-2022-47338 A-268412170
U-2066670 *
Wysoki Android
CVE-2022-47336 A-268377609
U-2073898 *
Wysoki Android
CVE-2022-47337 A-268410193
U-2100732 *
Wysoki Oprogramowanie sprzętowe

Komponenty Qualcomma

Ta luka dotyczy komponentów Qualcomm i została opisana bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie bezpieczeństwa Qualcomm lub alercie bezpieczeństwa. Ocena wagi tego problemu jest przeprowadzana bezpośrednio przez firmę Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2022-40503 A-258057241
QC-CR#3237187 [ 2 ]
Wysoki Bluetooth

Komponenty Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym

Luki te dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie bezpieczeństwa Qualcomm lub alercie bezpieczeństwa. Oceny istotności tych problemów dokonuje bezpośrednio Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Podskładnik
CVE-2022-33231 A-250627388 * Krytyczny Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-33288 A-250627565 * Krytyczny Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-33289 A-250627430 * Krytyczny Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-33302 A-250627485 * Krytyczny Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-33269 A-250627391 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-33270 A-250627431 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2022-40532 A-264417883 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2023-21630 A-264417203 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2023-04-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2023-04-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2023-04-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń z dnia 2023-04-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy zawierają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2023-04-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2023-04-05]

W przypadku niektórych urządzeń z Androidem 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierać ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń z dnia 2023-04-01. Więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń można znaleźć w tym artykule .

2. Dlaczego ten biuletyn ma dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

W tym biuletynie dostępne są dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawić podzbiór luk w zabezpieczeniach, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów korzystających z systemu Android do naprawienia wszystkich problemów opisanych w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poprawki zabezpieczeń na poziomie 2023-04-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawki zabezpieczeń, a także poprawki wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poprawki zabezpieczeń na poziomie 2023-04-05 lub nowszym muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki opisane w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do grupowania poprawek wszystkich problemów, które rozwiązują, w ramach jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywilejów
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać przedrostek identyfikujący organizację, do której należy wartość referencyjna.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomma
M- Numer referencyjny MediaTeka
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny firmy Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, są oznaczone * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja rozwiązująca ten problem jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone pomiędzy ten biuletyn i biuletyny dotyczące bezpieczeństwa urządzeń/partnerów, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach udokumentowane w biuletynach bezpieczeństwa urządzenia/partnera nie są wymagane do zadeklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń i chipsetów z Androidem mogą również publikować szczegółowe informacje o lukach w zabezpieczeniach swoich produktów, np. Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia czy Samsung .

Wersje

Wersja Data Notatki
1,0 3 kwietnia 2023 r Opublikowano biuletyn
1.1 11 kwietnia 2023 r Biuletyn zmieniony w celu uwzględnienia łączy AOSP
2.0 1 maja 2023 r Zmieniona tabela CVE