Biuletyn dotyczący bezpieczeństwa Androida — maj 2021 r

Opublikowano 3 maja 2021 r. | Zaktualizowano 4 maja 2021 r

Biuletyn bezpieczeństwa systemu Android zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poprawki zabezpieczeń z wersji 2021-05-05 lub nowszej rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej na miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego rozwiązujące te problemy zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP), a linki do nich znajdują się w tym biuletynie. Biuletyn ten zawiera także łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika System, która może umożliwić osobie atakującej zdalnie przy użyciu specjalnie spreparowanego pliku wykonanie dowolnego kodu w kontekście uprzywilejowanego procesu. Ocena ważności opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy luka, przy założeniu, że zabezpieczenia platformy i usług zostaną wyłączone na potrzeby programowania lub jeśli uda się je obejść.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy zabezpieczeń Androida i Google Play Protect , które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android , można znaleźć w sekcji Środki zaradcze dotyczące systemów Android i Google Play Protect.

Ograniczenia dotyczące usług Android i Google

To jest podsumowanie środków zaradczych zapewnianych przez platformę bezpieczeństwa Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Funkcje te zmniejszają prawdopodobieństwo skutecznego wykorzystania luk w zabezpieczeniach systemu Android.

  • Eksploatację wielu problemów na Androidzie utrudniają ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników, jeśli to możliwe, do aktualizacji do najnowszej wersji Androida.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pośrednictwem Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z Usługami mobilnymi Google i jest szczególnie ważna dla użytkowników instalujących aplikacje spoza Google Play.

2021-05-01 Szczegóły luki w zabezpieczeniach na poziomie poprawki zabezpieczeń

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje na temat każdej luki w zabezpieczeniach, która ma zastosowanie w wersji poprawki 2021-05-01. Luki są pogrupowane według komponentu, którego dotyczą. Problemy opisano w tabelach poniżej i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (w stosownych przypadkach). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, np. listą zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy jednego błędu, dodatkowe odniesienia są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z Androidem 10 i nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń, a także aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0472 A-176801033 EoP Wysoki 9, 10, 11
CVE-2021-0485 A-174302616 EoP Wysoki 11
CVE-2021-0487 A-174046397 EoP Wysoki 11

Ramy medialne

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0482 A-173791720 EoP Wysoki 11
CVE-2021-0484 A-173720767 ID Wysoki 8.1, 9, 10, 11

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej zdalnie przy użyciu specjalnie spreparowanego pliku wykonanie dowolnego kodu w kontekście uprzywilejowanego procesu.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0473 A-179687208 RCE Krytyczny 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0474 A-177611958 RCE Krytyczny 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0475 A-175686168 RCE Krytyczny 10, 11
CVE-2021-0476 A-169252501 EoP Wysoki 9, 10, 11
CVE-2021-0477 A-178189250 EoP Wysoki 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0481 A-172939189 EoP Wysoki 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0466 A-154114734 ID Wysoki 10
CVE-2021-0480 A-174493336 ID Wysoki 8.1, 9, 10, 11

Aktualizacje systemu Google Play

W tym miesiącu aktualizacje systemu Google Play (Project Mainline) nie rozwiązały żadnych problemów związanych z bezpieczeństwem.

2021-05-05 Szczegóły luki w zabezpieczeniach na poziomie poprawki zabezpieczeń

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje na temat każdej luki w zabezpieczeniach, która ma zastosowanie w wersji poprawki 2021-05-05. Luki są pogrupowane według komponentu, którego dotyczą. Problemy opisano w tabelach poniżej i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (w stosownych przypadkach). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, np. listą zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy jednego błędu, dodatkowe odniesienia są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Struktura

Luka opisana w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie zabezpieczeń systemu operacyjnego, które izolują dane aplikacji od innych aplikacji.

CVE Bibliografia Typ Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2019-2219 A-119041698 ID Wysoki 11

Składniki jądra

Luka opisana w tej sekcji może umożliwić lokalnemu atakującemu ominięcie wymagań dotyczących interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Typ Powaga Część
CVE-2020-29661 A-175451802
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki TTY

AMLogika

Luka ta dotyczy komponentów AMLogic. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od AMLogic. Ocena ważności tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez AMLogic.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2021-0467 A-174490700 * Krytyczny bootROM

Komponenty ARM

Luki te dotyczą komponentów ARM, a dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od ARM. Ocena ważności tych problemów jest przeprowadzana bezpośrednio przez ARM.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2021-28663
A-174259860 * Wysoki Mali
CVE-2021-28664
A-174588870 * Wysoki Mali

Komponenty MediaTeka

Luki te dotyczą komponentów MediaTek. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od MediaTek. Ocena wagi tych problemów jest przeprowadzana bezpośrednio przez firmę MediaTek.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2021-0489 A-183464866
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0490
A-183464868
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0491 A-183461315
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0492 A-183459078
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0493
A-183461317
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0494 A-183461318
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0495 A-183459083
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0496 A-183467912
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0497 A-183461320
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią
CVE-2021-0498 A-183461321
M-ALPS05403499 *
Wysoki sterownik zarządzania pamięcią

Komponenty Unisoca

Luka ta dotyczy komponentów Unisoc. Dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od Unisoc. Ocena istotności tego problemu jest dokonywana bezpośrednio przez Unisoc.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2021-0324 A-175402462 * Wysoki Struktura

Komponenty Qualcomma

Luki te dotyczą komponentów Qualcomm i są szczegółowo opisane w odpowiednim biuletynie bezpieczeństwa Qualcomm lub alercie bezpieczeństwa. Oceny istotności tych problemów dokonuje bezpośrednio Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2021-1891 A-179039763
QC-CR#2766242 [ 2 ]
Wysoki Audio
CVE-2021-1905 A-178809945
QC-CR#2826864
Wysoki Wyświetlacz
CVE-2021-1927 A-179040600
QC-CR#2827356
Wysoki Jądro
CVE-2021-1906 A-178810049
QC-CR#2835082
Umiarkowany Wyświetlacz

Komponenty Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym

Luki te dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie bezpieczeństwa Qualcomm lub alercie bezpieczeństwa. Oceny istotności tych problemów dokonuje bezpośrednio Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Część
CVE-2020-11273 A-172348952 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11274
A-172348993 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11279 A-172348857 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11284 A-172348929 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11285 A-172349029 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11288 A-172348722 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2020-11289 A-172348852 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2021-1910 A-179039901 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle
CVE-2021-1915 A-172944461 * Wysoki Komponent o zamkniętym źródle

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-05-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-05-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2021-05-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń z dnia 2021-05-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy zawierają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-05-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-05-05]

W przypadku niektórych urządzeń z Androidem 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierać ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń z dnia 2021-05-01. Więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń można znaleźć w tym artykule .

2. Dlaczego ten biuletyn ma dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

W tym biuletynie dostępne są dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawić podzbiór luk w zabezpieczeniach, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów korzystających z systemu Android do naprawienia wszystkich problemów opisanych w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poprawki zabezpieczeń na poziomie 2021-05-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawki zabezpieczeń, a także poprawki wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poprawki zabezpieczeń na poziomie 2021-05-05 lub nowszym muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki opisane w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do grupowania poprawek wszystkich problemów, które rozwiązują, w ramach jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywilejów
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać przedrostek identyfikujący organizację, do której należy wartość referencyjna.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomma
M- Numer referencyjny MediaTeka
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny firmy Broadcom

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, są oznaczone * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja rozwiązująca ten problem jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone pomiędzy ten biuletyn i biuletyny dotyczące bezpieczeństwa urządzeń/partnerów, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach udokumentowane w biuletynach bezpieczeństwa urządzenia/partnera nie są wymagane do zadeklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń i chipsetów z Androidem mogą również publikować szczegółowe informacje o lukach w zabezpieczeniach swoich produktów, np. Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia czy Samsung .

Wersje

Wersja Data Notatki
1,0 3 maja 2021 r Biuletyn opublikowany.
1.1 4 maja 2021 r Biuletyn zmieniony w celu uwzględnienia łączy AOSP