Biuletyn bezpieczeństwa Androida — luty 2022 r

Opublikowano 7 lutego 2022 | Zaktualizowano 17 lutego 2022 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2022-02-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i zamieszczone w tym biuletynie. Ten biuletyn zawiera również łącza do poprawek poza AOSP

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika System, która może prowadzić do zdalnej eskalacji uprawnień bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy problem, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami są wyłączone w celach programistycznych lub pomyślnie ominięte.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji łagodzenia skutków działania systemu Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Androida i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystywanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami Google Mobile Services i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2022-02-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2022-02-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z systemem Android 10 lub nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39619 A-197399948 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2021-39663 A-200682135 * EoP Wysoki 10
CVE-2021-39676 A-197228210 * EoP Wysoki 11
CVE-2021-39664 A-203938029 ID Wysoki 12

Ramy multimedialne

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2020-13112 A-194342672 * EoP Wysoki 10, 11
CVE-2020-13113 A-196085005 * EoP Wysoki 10, 11
CVE-2021-39665 A-204077881 ID Wysoki 12
CVE-2021-39666 A-204445255 [ 2 ] ID Wysoki 11, 12

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do zdalnej eskalacji uprawnień bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39675 A-205729183 EoP Krytyczny 12
CVE-2021-39668 A-193445603 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2021-39669 A-1996969991 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2021-39671 A-206718630 ​​[ 2 ] EoP Wysoki 12
CVE-2021-39674 A-201083442 EoP Wysoki 10, 11, 12
CVE-2021-0706 A-193444889 * DoS Wysoki 10, 11

2022-02-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2022-02-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

System

Luka opisana w tej sekcji może prowadzić do lokalnego ujawnienia informacji bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39631 A-193890833 [ 2 ] ID Wysoki 10, 11, 12

Składniki amlogiczne

Ta luka dotyczy komponentów Amlogic, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio od Amlogic. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez firmę Amlogic.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-39672
A-202018701 * Wysoki Fastboot

Komponenty MediaTeka

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez MediaTek.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2022-20024
A-209705228
M-ALPS06219064 *
Wysoki Usługa systemowa
CVE-2022-20025 A-209700749
M-ALPS06126832 *
Wysoki Bluetooth
CVE-2022-20026 A-209705229
M-ALPS06126827 *
Wysoki Bluetooth
CVE-2022-20027 A-209702508
M-ALPS06126826 *
Wysoki Bluetooth
CVE-2022-20028 A-209702509
M-ALPS06198663 *
Wysoki Bluetooth

Komponenty Unisoc

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Unisoc, a dalsze szczegóły można uzyskać bezpośrednio od Unisoc. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Unisoc.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-39616 A-204686438
U-1704529 *
Wysoki sprd-vowifi
CVE-2021-39635 A-206492634
U-1731024 *
Wysoki ims_ex
CVE-2021-39658 A-207479207
U-1732729 *
Wysoki IsmsEx

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników Qualcomm i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie zabezpieczeń Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-35068
A-202025798
QC-CR#2982971
Wysoki Bluetooth
CVE-2021-35069
A-200332261
QC-CR#3001191
Wysoki WLAN
CVE-2021-35074 A-204905255
QC-CR#2998013
Wysoki Jądro
CVE-2021-35075
A-204905325
QC-CR#2998149
Wysoki Jądro
CVE-2021-35077 A-204904989
QC-CR#3007135
Wysoki Jądro

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-30317 A-195750667 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30309 A-195750718 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30318 A-202025316 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30322 A-195751178 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30323 A-19570446 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30326 A-195751080 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

Ta sekcja zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-02-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-02-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 05.02.2022 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 05.02.2022 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-02-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-02-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2022-02-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-02-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń z dnia 2022-02-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywilejów
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o luce bezpieczeństwa swoich produktów, na przykład Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 7 lutego 2022 Wydano biuletyn
1,1 8 lutego 2022 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP
1.2 17 lutego 2022 Zmieniona tabela CVE