Biuletyn bezpieczeństwa Androida — maj 2022 r.

Opublikowano 2 maja 2022 | Zaktualizowano 3 maja 2022 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2022-05-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego dla tych problemów zostaną udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) w ciągu najbliższych 48 godzin. Zmienimy ten biuletyn za pomocą łączy AOSP, gdy będą one dostępne.

Najpoważniejszym z tych problemów jest luka w zabezpieczeniach o wysokim poziomie bezpieczeństwa w komponencie Framework, która może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień z wymaganymi uprawnieniami do wykonywania przez użytkownika. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy problem, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami są wyłączone w celach programistycznych lub pomyślnie ominięte.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji łagodzenia skutków działania systemu Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Androida i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystywanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami Google Mobile Services i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2022-05-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2022-05-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z systemem Android 10 lub nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień z wymaganymi uprawnieniami do wykonywania przez użytkownika.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39662 A-197302116 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2022-20004 A-179699767 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20005 A-219044664 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20007 A-211481342 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2021-39700 A-201645790 ID Umiarkowany 10, 11, 12

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2022-20113 A-205996517 EoP Wysoki 12, 12L
CVE-2022-20114 A-211114016 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20116 A-212467440 EoP Wysoki 12, 12L
CVE-2022-20010 A-213519176 ID Wysoki 12, 12L
CVE-2022-20011 A-214999128 ID Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20115 A-210118427 ID Wysoki 12, 12L
CVE-2021-39670 A-204087139 DoS Wysoki 12, 12L
CVE-2022-20112 A-206987762 DoS Wysoki 10, 11, 12, 12L

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
MediaProvider CVE-2021-39662

2022-05-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2022-05-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień w bibliotekach systemowych bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2022-0847 A-220741611
Jądro pierwotne [ 2 ] [ 3 ]
EoP Wysoki Rury
CVE-2022-20009 A-213172319
Jądro nadrzędne [ 2 ]
EoP Wysoki Linux
CVE-2022-20008 A-216481035
Jądro pierwotne [ 2 ] [ 3 ]
ID Wysoki SD MMC
CVE-2021-22600 A-213464034
Jądro nadrzędne
EoP Umiarkowany Jądro

Komponenty MediaTeka

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez MediaTek.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2022-20084 A-223071148
M-ALPS06498874 *
Wysoki telefonia
CVE-2022-20109 A-223072269
M-ALPS06399915 *
Wysoki jon
CVE-2022-201010 A-223071150
M-ALPS06399915 *
Wysoki jon

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników Qualcomm i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie zabezpieczeń Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2022-22057 A-218337595
QC-CR#3077687
Wysoki Wyświetlacz
CVE-2022-22064 A-218338071
QC-CR#3042282
QC-CR#3048959
QC-CR#3056532
QC-CR#3049158 [ 2 ]
Wysoki WLAN
CVE-2022-22065 A-218337597
QC-CR#3042293
QC-CR#3064612
Wysoki WLAN
CVE-2022-22068 A-218337596
QC-CR#3084983 [ 2 ]
Wysoki Jądro
CVE-2022-22072 A-218339149
QC-CR#3073345 [ 2 ]
Wysoki WLAN

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-35090 A-204905205 ​​* Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35072 A-204905110 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35073 A-204905209 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35076 A-204905151 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35078 A-204905326 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35080 A-204905287 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35086 A-204905289 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35087 A-204905111 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35094 A-204905838 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35096 A-204905290 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35116 A-209469826 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Jądro LTS

W poniższej tabeli opisano minimalne wymagania dotyczące wersji jądra w celu zapewnienia zgodności z poziomem poprawek zabezpieczeń. Wersja Android Launch Version odnosi się do wersji systemu operacyjnego Android, która znajdowała się na urządzeniu podczas uruchamiania, a wersja jądra odnosi się do wersji jądra systemu Linux, która jest obecnie zainstalowana na urządzeniu.

Bibliografia Wersja startowa systemu operacyjnego Android Wersja jądra Minimalna wersja aktualizacji
A-202441831 11 5.4 5.4.147
A-204345773 12 5.4 5.4.147

Często zadawane pytania i odpowiedzi

Ta sekcja zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-05-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-05-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-05-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-05-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-05-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-05-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2022-05-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-05-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki dotyczące wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-05-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o luce bezpieczeństwa swoich produktów, na przykład Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 2 maja 2022 Opublikowano biuletyn
1,1 3 maja 2022 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP