Przypomnienie o dostępie do lokalizacji w tle

Android 10 oferuje przypomnienie o lokalizacji dostępu w tle, które zwiększa przejrzystość tego, ile aplikacje mają dostęp do lokalizacji urządzenia i pomaga użytkownikom zachować kontrolę nad takim dostępem. W systemie Android 9 i starszych aplikacja może śledzić lokalizację urządzenia podczas pracy w tle bez wiedzy użytkownika. Użytkownicy mogą pominąć to zachowanie w systemie Android 10, wybierając opcję Zezwalaj tylko podczas korzystania z aplikacji lub Odmów dostępu do lokalizacji.

Background location access notification image
Rysunek 1. Przypomnienie o dostępie do lokalizacji w tle

Przypomnienie jest wyzwalane, gdy aplikacja uzyskuje dostęp do danych chronionych przez metodę uprawnień do dokładnej lokalizacji ACCESS_FINE_LOCATION w tle. Aby zapobiec niepotrzebnym przerwom dla użytkownika, przypomnienie nie pokazuje całej aktywności w tle dla wszystkich aplikacji w jednym powiadomieniu. Użytkownik widzi maksymalnie jedno przypomnienie dziennie. Gdy żądanie dostępu wyzwala przypomnienie o dostępie do lokalizacji w tle, jest ono wyświetlane później tego samego dnia, następnego dnia lub kilka dni później, w zależności od liczby wszystkich przypomnień, które należy przekazać. Na przykład wyświetlenie łącznie 3 powiadomień zajmuje 72 godziny.

Powiadomienia nie są wyzwalane w przypadku:

  • Aplikacje, które mają domyślnie przyznane uprawnienia, takie jak usługi systemowe.
  • Aplikacje, którym przyznano uprawnienia dostępu do lokalizacji przez cały czas , które po raz pierwszy uzyskały już dostęp do lokalizacji urządzenia w tle.
  • Aplikacje, które otrzymują aktualizacje lokalizacji tylko na pierwszym planie.
  • Aplikacje, które otrzymują tylko aktualizacje z przybliżoną lokalizacją.

Większość preinstalowanych aplikacji ma domyślnie przyznane uprawnienia. Nie musisz podejmować żadnych działań, aby zaimplementować funkcję przypominania o dostępie do lokalizacji w tle i nie możesz jej dostosować. Ta funkcja jest testowana przez CTS.